Warsztaty nt. zdrowej żywności dla uczniów olsztyńskich szkół
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 26, luty 2019 10:35
Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (www.pan.olsztyn.pl) wraz z ekspertami z polskiego koncernu spożywczego MASPEX (www.maspex.pl) w ramach projektu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji EIT Food i przez kilka tygodni wspólnie poprowadzą serię warsztatów edukacyjnych dla uczniów olsztyńskich szkół w celu budowania zaufania do żywności „od pola do stołu”.
Uczniowie będą uczyć się rozróżniania „E-składników”, które są szkodliwe, od tych które są niezbędne dla zachowania odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktu dla zdrowia. Odwiedzą też laboratoria Instytutu, w których zbadają swoją ulubioną żywność pod kątem mikrobioloigcznym, molekularnym i metabolomicznym. Używając nowoczesnej aparatury badawczej przetestują ich skład chemiczny, potencjał alergenny i walory prozdrowotne, a w skomputeryzowanej pracowni laboratorium sensorycznego również ich własności fizyczne, czyli np. zapach. Poznają też fakty i mity, które krążą na temat produktów określanych mianem „superfoods” i zmierzą się z kontrowersjami wokół pewnych składników żywności, takich jak np. gluten.
Warsztaty odbędą się w 4 edycjach i weźmie w nich udział około 350 uczniów. Wydarzenie jest częścią projektu „#AnnualFoodAgenda” (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EIT Food (www.eitfood.eu). W ramach tego projektu przez cały rok w naszym regionie będą odbywały się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi.
źródło:
http://pan.olsztyn.pl/2019/02/jem-bo-ufam-warsztaty-o-bezpieczenstwie-zywnosci/