Dodaj do ulubionych    Mapa strony Mapa strony    kontakt Kontakt
  • RSI 2010-2020
  • Monitoring RSI
  • RKS ds. RSI
  • Dokumenty
  • O projekcie RIS +
  • Kontakt
  • Aktualności
    • Spotkania RKS ds. RIS
    • Wydarzenia
    • Polityka innowacyjności
    • Zamówienia publiczne
    • Konkursy
    • REGULACJE
    • Innowacje W-M
    • ERRIN
  • REGIONALNE SPECJALIZACJE
    • Specjalizacje W-M
    • Badanie potencjału IS
    • Platforma S3
    • Dokumenty, Linki S3
    • Wydarzenia S3
  • KLASTRY WM
  • SŁOWNIK
  • LINKI
Wrota
RSU
RPO WM
Platforma S3
POIR

Warsztaty nt. zdrowej żywności dla uczniów olsztyńskich szkół

  • Drukuj
Szczegóły
Utworzono: wtorek, 26, luty 2019 10:35

Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (www.pan.olsztyn.pl) wraz z ekspertami z polskiego koncernu spożywczego MASPEX (www.maspex.pl) w ramach projektu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji EIT Food i przez kilka tygodni wspólnie poprowadzą serię warsztatów edukacyjnych dla uczniów olsztyńskich szkół w celu budowania zaufania do żywności „od pola do stołu”.

 

Uczniowie będą uczyć się rozróżniania „E-składników”, które są szkodliwe, od tych które są niezbędne dla zachowania odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktu dla zdrowia. Odwiedzą też laboratoria Instytutu, w których zbadają swoją ulubioną żywność pod kątem mikrobioloigcznym, molekularnym i metabolomicznym. Używając nowoczesnej aparatury badawczej przetestują ich skład chemiczny, potencjał alergenny i walory prozdrowotne, a w skomputeryzowanej pracowni laboratorium sensorycznego również ich własności fizyczne, czyli np. zapach.  Poznają też fakty i mity, które krążą na temat produktów określanych mianem „superfoods” i zmierzą się z kontrowersjami wokół pewnych składników żywności, takich jak np. gluten.

Warsztaty odbędą się w 4 edycjach i weźmie w nich udział około 350 uczniów. Wydarzenie jest częścią projektu „#AnnualFoodAgenda” (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EIT Food (www.eitfood.eu). W ramach tego projektu przez cały rok w naszym regionie będą odbywały się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi.

 

źródło:

http://pan.olsztyn.pl/2019/02/jem-bo-ufam-warsztaty-o-bezpieczenstwie-zywnosci/

  • « poprz.
  • nast. »

RIS+ Warmia Mazury
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
10-562 Olsztyn, ul. Emilii Plater 1

Projekt graficzny Artneo


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2019

Szanowni Państwo, nasze serwisy internetowe używają plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisów oraz do celów statystycznych. Należy pamiętać, iż można samodzielnie zarządzać plikami cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziecie Państwo w naszej Polityce Prywatności.

Zamknij